چگونه مرد خوشنام ده ونک «دستگیر» شد؟ | پایان نذر 100 ساله در خانه قاجاری
اجتماعی
بزرگنمايي:
پیام سپاهان - :ساکنان قدیمی ده ونک از خانه قاجاری ای که در ضلع جنوبی میدان ده ونک و در حصار مغازه های اطراف میدان قرار گرفته خاطرات خوشی دارند. قریب به اتفاق این خاطرات به دوران حضور حاج ابوالقاسم عجایبی در همین خانه مربوط می شود.
خواندنیهای بیشتر را اینجا دنبال کنید
نذر افطار در ماه رمضان یکی از نخستین سنت های اهالی ده ونک بوده که به روایت قدیمی ها، حاج ابوالقاسم عجایبی سنگ بنای آن را گذاشت و تا چند سال قبل پابرجا بود.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
حاج ابوالقاسم عجایبی مردی مؤمن و بزرگ از خاندان عجایبی بود که املاک زیادی در ده ونک داشت و معمولا پای ثابت محافل و مجالس خیرخواهانه و عام المنفعه به حساب می آمد. به همین دلیل اهالی ده ونک پسوند «دستگیر» را به نامش سنجاق کردند و به نشانه احترام به او حاج ابوالقاسم دستگیر می گفتند.

یکی از سنت هایی که هر سال در خانه حاج ابوالقاسم رعایت می شد این بود که همه اهالی ده ونک اعم از فقیر و غنی در شب بیست و هفتم ماه رمضان برای صرف افطار به این خانه دعوت می شدند و قول و قرار برخی کارهای خیر در همان مهمانی گذاشته می شد. «سید محمد عجایبی»، ساکن قدیمی ده ونک و از نوادگان حاج ابوالقاسم عجایبی، معتقد است نذر افطار در این خانه قاجاری یکی از نخستین سنت های ده ونک است که اهالی این محله بیش از یک قرن به آن وفادار بودند. او در این باره می گوید: «حاج ابوالقاسم عجایبی یکی از مشهورترین خیران دوره قاجار بود که سال های طولانی در این خانه زندگی می کرد. او مالک اصلی آسیاب آبی یوسف آباد به حساب می آمد و دستور داده بود گندم های مردم به رایگان آسیاب شود. روایت هایی وجود دارد که حاج ابوالقاسم آرد ارتش را هم تأمین می کرد و دستی در ساخت حسینیه و مسجد داشت.»
خانه قدیمی حاج ابوالقاسم عجایبی که در جغرافیای جدید ده ونک، پشت مغازه های ضلع جنوب شرقی میدان ده ونک واقع شده، حدود 200 سال قدمت دارد و به واسطه میزبانی از اهالی ونک در شب بیست و هفتم ماه رمضان و قرار گرفتن در متن امور خیریه به بخشی از هویت این محله تبدیل شد اما بعد از شکسته شدن درخت 250 ساله داخل حیاط و سقوط آن روی اتاق های بخش غربی رو به ویرانی رفت و حالا سال هاست متروک مانده است.
به گفته سید محمد عجایبی، حاج ابوالقاسم عجایبی نذر افطار در شب بیست و هفتم ماه رمضان را از پدرش به ارث برده بود. نذر افطار او از دوره احمد شاه به عنوان یک سنت در ده ونک انجام می شد و بعد از کوچ حاج ابوالقاسم عجایبی به محله یوسف آباد در مسجد سادات ادا می شد اما بعد از شیوع بیماری کرونا و اعمال محدودیت ها این سنت هم از بین رفت.
کد خبر 935917 برچسبها تهران قدیم همشهری محله تهران
-
يکشنبه ۲۴ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۱:۵۱:۰۹
-
۲۰ بازديد
-

-
پیام سپاهان
لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/955461/